Registrera en sändning med artiklar

När en sändning innehåller artiklar är det viktigt att registrera informationen i rätt ordning.

Kolliuppgifter beräknas automatiskt, baserat på informationen från artikelregistret. Om kolliuppgifterna behöver ändras måste de kolliuppgifter som skiljer sig från artikelinformationen registreras när samtliga artiklar har lagts till.

Viktigt

När artiklar läggs till summeras inte artikelinformationen på en artikelrad, d.v.s. om du registrerar två artiklar som väger 1 kg var visas "1 kg" i artikellistan. Paketets vikt motsvarar totalen av artiklarna, d.v.s. "2 kg"

Viktigt

När artikelregister används måste information om farligt gods anges för varje artikel, inte på kollinivå.

1. Gå till Frakthandlingar > Utskriftsfavoriter.

2. Välj en utskriftsfavorit där Använd artikelnivå är aktiverat.

3. Välj artiklar och lägg till dem genom att klicka Lägg till artikelrad.

4. Registrera kolliuppgifter som inte kan beräknas eller hämtas från artiklarna som ingår i kollit, t.ex. vikt som överstiger artiklarna totala vikt eller innehåll.

5. Lägg till kollit i sändningen.

6. Registrera resterande kollin.

7. När alla kollin är registrerade, klicka Ange tullinformation för att lägga in tullinformation för sändningen.

Viktigt

När artikelregistret används behöver viss tullinformation anges för varje artikel på radnivå.

Lägg till en ny artikel när en sändning registreras

1. Klicka Ny artikel i sektionen Kollin .

2. Om den nya artikeln ska läggas till i artikelregistret klickar du Spara i artikelregister. Om den bara ska användas i den specifika sändningen klickar du Slutför.

Ändra artikelinformation när en sändning registreras

1. Klicka Ändra artikel i sektionen Kollin.

2. Om artikelinformationen ska ändras i artikelregistret  klickar du Uppdatera i artikelregister. Om den bara ska ändras i den specifika sändningen klickar du Slutför.