Kun haluat aloittaa nopeasti nShift Delivery järjestelmän käytön ja samalla tehostaa lähetyksien luomista, suosittelemme käyttämään tulostussuosikkeja.

Voit luoda omia tulostussuosikkeja lisäämällä eri valintoja valmiiksi, esim. lähettäjän, vastaanottajan, kuljetuspalvelun, lisäpalvelun.

Tulostussuosikki ei ole kiinteä pohja, vaan työkalu, joka nopeuttaa lähetyksien luomista ja tulostussuosikkeja voidaan luoda eri valinnoilla tarpeiden mukaan.

Huomaa

Suosittelemme, että ensimmäiseksi kartoitat mitä lähetyksiä lähetät esim. viikottain tietyllä kuljetuspalvelulla ja/tai tietylle vastaanottajalle. Voit luoda niin monta tulostussuosikkia, mutta täyden hyödyn saat, kun käytät tulostussuosikkeja viikottaisiin lähetyksiin.

Tulostussuosikkien avulla voit tulostaa suoraan tulostimelle tai tulostaa PDF-tiedostoon. Voit myös tallentaa lähetykset ja tulostaa myöhemmin.

Suodattamalla osoiteosapuolia, kuljetuspalveluja ,lisäpalveluja/lisäetuja saadaan näkyviin tulostussuosikkiin oleelliset tiedot. Voit luoda esim. tulostussuosikin, jossa on suodatettuna tietyn maan vastaanottajat.

Vihje

Kun tallennat vastaanottajan osoitetietoja, voit lisätä eri kategoria kenttiä. Kategoria kenttien avulla voit esim. yhdistää useita eri vastaanottajia tiettyyn lähettäjän osoitetietoon.

Tulostussuosikin luominen aloitetaan lähettäjän ja vastaanottajan tiedoista, jonka jälkeen lisätään kuljetuspalvelu, lisäpalvelut sekä lisätään lähetyksen/kollin tiedot.

Huomaa

Määrittelet itse mitä tietoja haluat tallentaa tulostussuosikkiin.

Kuljetuspalvelut ja lisäpalvelut/lisäedut ovat valittavissa, sen mukaisesti mitkä ovat tilin ominaisuudet.

Lähettäjä

1. Mene Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki ja nimeä tulostussuosikki.

3. Kohdassa Lähettäjä ja Vastaanottaja, napsauta Muokkaa.

4. Mene kohtaan Lähettäjä.

5. Luo suodatin napsauttamalla Muokkaa kohdassa Suodatus. Mikäli haluat vaihtaa lähteen mistä haetaan, napsauta Muokkaa kohdassa Lähde . Vakioasetuksena lähde on Lähettäjä/Vastaanottaja.

6. Valitse Esivalittu lähettäjä, mikäli käytetään aina samaa lähettäjää.

7. Valitse Piilotettu, mikäli lähettäjän tiedot ei saa olla näkyvissä käyttöliittymässä lähetystä luodessa.

8. Valitse Lukittu. mikäli lähettäjän tietoja ei saa muuttaa.

9. Valitse Oletustila tulostussuosikin käyttämiseksi.

• Rekisteröi uusi/Muokkaa esivalittua, jolloin lähettäjän tietoja voi muokata.

• Valitse Osoitekirjasta, jolloin lähettäjän tieto haetaan osoitekirjasta.

10. Valitse Lukittu oletustilaan, jos oletustilaa ei saa muuttaa.

11. Valitse Älä koskaan ehdota lähettäjää, jolloin Lähettäjä kentässä ei ole valmiiksi asetettuja tietoja.

12. Valitse Pakollinen hakuarvo, mikäli vain tiettyä hakuarvoa saa käyttää esim. Pikahakuarvo.

13. Valitse Vain tarkka haku, mikäli käytetään vain tarkkaa hakuarvoa/hakutulosta.

Vastaanottaja

1. Mene Lähettäjä ja Vastaanottaja ja napsauta Muokkaa.

2. Mene kohtaan Vastaanottaja.

3. Luo suodatin napsauttamalla Muokkaa kohdassa Suodatus. Mikäli haluat vaihtaa lähteen mistä tiedot haetaan, napsauta Muokkaa kohdassa Lähde. Vakioasetuksena lähde on Lähettäjä/Vastaanottaja.

4. Valitse Esivalittu vastaanottaja, mikäli haluat käyttää aina samaa vastaanottajan tietoa.

5. Valitse Piilotettu, mikäli vastaanottajan tiedot ei saa olla näkyvissä käyttöliittymässä lähetystä luodessa.

6. Valitse Lukittu, mikäli vastaanottajan tietoja ei saa muuttaa.

7. Valitse Oletustila tulostussuosikin käyttämiseksi.

• Rekisteröi uusi/Muokkaa esivalittua, jolloin vastaanottajan tietoja voi muokata.

• Valitse Osoitekirjasta, jolloin vastaanottajan tieto haetaan osoitekirjasta.

8. Valitse Lukittu oletustilaan, jos oletustilaa ei saa muuttaa.

9. Valitse Älä koskaan ehdota vastaanottajaa, jolloin Vastaanottaja kentässä ei ole valmiiksi asetettuja tietoja.

10. Valitse Pakollinen hakuarvo, mikäli vain tiettyä hakuarvoa saa käyttää esim. Pikahakuarvo.

11. Valitse Vain tarkka haku, mikäli käytetään tarkkaa hakuarvoa/hakutulosta.

Voit lisätä samalla tavalla, myös muita osoiteosapuolia tulostussuosikkiin.

Palvelut ja Lisäpalvelut

1. Mene Palvelu ja Lisäpalvelut kohtaan ja napsauta Muokkaa.

2. Mene kohtaan Palvelu.

3. Luo suodatin napsauttamalla Muokkaa kohdassa Suodatus.

4. Valitse Palvelu kohdassa kuljetuspalvelu, mikäli aina käytetään samaa palvelua.

5. Valitset Piilotettu, mikäli kuljetuspalvelu ei saa näkyä käyttöliittymässä lähetystä luodessa.

6. Valitse Lukittu, mikäli kuljetuspalvelua ei saa vaihtaa.

7. Valitse Normaali etikettiPalautusosoitekortti tai molemmat.

8. Valitse Piilota tarran valinta, mikäli valinta ei saa näkyä käyttöliittymässä lähetystä luodessa.

9. Valitse Käytä lähettäjän osoitetta osoitekortissa, mikäli lähettäjän osoite tulostetaan osoitekorttiin, riippumatta siitä, että lähetykselle olisi määritelty muu lähetysosoite.

10. Mene Lisäpalvelut kohtaan ja valitse tarvittavat lisäpalvelut. Riippuen lisäpalvelu valinnasta, voit tallentaa tietoja.

Voit valita kaikissa lisäpalveluissa, onko valinta PiilotettuLukittu tai Valitse jos mahdollista.

11. Mene Yleiset lisäedut kohtaan ja valitse tarvittavat lisäedut. Lisäetuihin voit myös tallentaa valmiiksi tietoja.

Voit valita lisäeduissa, onko valinnat/kohdat Piilotettu tai Lukittu. Voit valita tietyissä kohdissa myös Valitse jos mahdollista.

Lähetys ja Kollit

Kaikki kentät Lähetys ja Kollit kohdassa voidaan valita tulostussuosikkiin. Voit tallentaa lähetyksen tietoja valmiiksi, voit piilottaa ja lukita kenttiä, sekä määritellä kenttiä pakolliseksi. Kuljetuspalvelun määrityksien mukaisesti, tietyt kentät ovat pakollisia läheytyksellä. Huomioithan, asetuksia tehdessäsi tulostustussuosikkiin, että valinnat voivat mahdollisesti estää  lähetyksen luomisen.

Varo

Huomioithan, kuljetuspalvelun määritykset, kun lukitset ja piilotat kenttiä tulostussuosikissa. Valinnat voivat mahdollisesti estää lähetyksen luomisen.

Älä huomioi varoituksia

Kohdassa Älä huomioi varoituksia, valitse kohdat, joista et halua muodostuvan ennen tulostusta "Varoitus" ilmoitusta.

Voit tarkastella, muokata tai poistaa olemassa olevia tulostussuosikkeja.

1. Mene Lähetysasiakirjat > Tulostussuosikit.

2. Napsauta DEL_Run_icon.png tulostussuosikin vasemmalta puolelta.

3. Täydennä tarvittavat tiedot lähetykselle.

4. Napsauta Tulosta tai Tulosta PDF tulostaaksesi heti tai Arkistoi myöhempää tulostusta varten.

• Mikäli tulostus onnistui ja lähetys lähetetään, napsauta Tulosta raportti tai Takaisin, luodaksesi uuden lähetyksen.

• Mikäli tulostus onnistui, mutta lähetystä ei lähetetä, napsauta Peruuta.

• Mikäli tulostus ei onnistunut, mutta ongelma ratkesi heti, valitse Peruuta ja tulosta.

• Mikäli tulostus epäonnistui ja ongelma voidaan selvittää myöhemmin, napsauta Peruuta ja arkistoi, ja jatka ongelman selvittyä.

Varo

Toiset kuljetusliikkeet viestivät EDI:n kautta ja toiset API:n kautta. Tämä voi olla tärkeää lähetystä hylättäessä.

Jos hylkäät lähetyksen ennen kuin EDI lähetetään (EDI-kuljetusliike):

• Kuljetusliike ei saa tietoa.

• Jos käytät osoitekorttia tästä huolimatta, kuljetusliike voi periä sinulta sakon muun kuin EDI-osoitekortin käyttämisestä.

Jos hylkäät lähetyksen sen jälkeen, kun EDI on lähetetty (EDI-kuljetusliike) tai jos käytät API-kuljetusliikettä:

• Peruutus koskee vain jakelua ja osoitekortti on edelleen voimassa kuljetusliikkeen mukaan.

• Jos et käytä osoitekorttia, jotkut kuljetusliikkeet voivat periä sakon, koska ne eivät saaneet odottamaansa pakettia.

Ota yhteyttä kuljetusliikkeeseen, jos et ole varma, mikä pätee tapauksessasi.

Mikäli kuljetuspalvelussa on mahdollista tilata nouto, voit tehdä tämän joko lähetyksen luonnin yhteydessä, tulostuksen yhteydessä Tilaa painikkeella tai myöhemmin kohdassa Lähetysasiakirjat > Tee noutotilaus.

Vihje

Kaikki tavat eivät ole välttämättä saatavilla kaikkiin palveluihin. Esimerkiksi joissakin palveluissa, yleensä rahtipalveluissa, noutotilaus on esivalittuna. Näissä palveluissa noutoa ei voida tilata jälkikäteen.

Voi luoda oikopolut tulostussuosikkeihin ja saat helposti nämä valittua vasemman puoleisesta valikosta nShift Delivery järjestelmässä.

Tulostussuosikkeja voidaan käyttää API- tai XML-tiedoston integroinnin avulla luotujen lähetysten tekemiseen.

Kun luot tulostussuosikin, anna sille yksilöllinen nimi.

Käytä sitten tulostussuosikin nimeä JSON- tai XML-tiedostossa.

JSON

XML

{
  "pdfConfig": {},
  "shipment": {
    "ediForward": true,
    "favorite": "My favorite",
    "options": [{
      "id": "free",
      "languageCode": "SE"
    }],
    "parcels": [{
      "copies": 1,
      "valuePerParcel": true
    }],
    "receiver": {
      "address1": "Runevej 2A",
      "city": "AARHUS V",
      "country": "DK",
      "name": "Bookstore",
      "zipcode": "8210"
    },
    "sender": {
      "address1": "Yliopistonkatu 5",
      "city": "HELSINKI",
      "country": "FI",
      "name": "Warehouse",
      "zipcode": "00100"
    },
    "service": {
      "addons": [],
      "id": "FREE",
      "normalShipment": true,
      "pickupBooking": false,
      "pickupDate": "2022-10-19",
      "subId": "13579"
    },
    "test": false
  }
}
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<data>
  <meta>
    <val n="favorite">My favorite</val>
  </meta>
  <shipment>
    <val n="from">party1</val>
    <val n="to">party2</val>
    <service srvid="FREE_13579">
    </service>
    <ufonline>
      <option optid="free">
        <val n="language">SE</val>
      </option>
    </ufonline>
    <container type="parcel">
      <val n="copies">1</val>
    </container>
  </shipment>
  <sender sndid="party1">
    <val n="name">Warehouse</val>
    <val n="address1">Yliopistonkatu 5</val>
    <val n="zipcode">00100</val>
    <val n="city">HELSINKI</val>
    <val n="country">FI</val>
  </sender>
  <receiver rcvid="party2">
    <val n="name">Bookstore</val>
    <val n="address1">Runevej 2A</val>
    <val n="zipcode">8210</val>
    <val n="city">AARHUS V</val>
    <val n="country">DK</val>
  </receiver>
</data>

Joitakin esimerkkejä tulostussuosikkien käytöstä integroinnin avulla luotujen lähetysten tekemiseen.

Varo

Jos arvo on annettu sekä integrointitiedostossa että tulostussuosikissa, integrointitiedosto korvaa tulostussuosikin, jos et lukitse arvoa tulostussuosikissa.

Esimerkiksi:

Esimerkki 1. Vaihda lähdettä, jos vastaanottaja ei ole osoitekirjasta, esimerkiksi terminaali
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Lähettäjät ja vastaanottajat.

5. Napsauta Muuta kohdassa Lähde kohdassa Vastaanottaja.

6. Valitse lähde Lähde -kentän pudotusluettelosta.

7. Napsauta OK.

8. Valitse vastaanottaja Vastaanottajan lähtöasetus -kentän pudotusluettelosta.

9. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Esimerkki 2. Käytä tiettyä lisäpalvelua kaikissa lähetyksissä, joillakin reiteillä lisäpalvelu ei ehkä ole käytettävissä
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Palvelu ja lisäpalvelut.

5. Siirry Lisäpalvelut -osioon ja merkitse rasti Valitse jos voimassa -ruutuun sen lisäpalvelun vieressä, jota aiot käyttää.

6. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Varo

Jos lukitset lisäpalvelun toiminnolla Valitse jos voimassa, lähetykset, joissa lisäpalvelu ei ole käytettävissä, johtavat virheeseen.

Esimerkki 3. Luo sekä normaali että palautustarra
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Palvelu ja lisäpalvelut.

5. Valitse palvelu, jos se koskee vain kyseistä palvelua.

6. Merkitse ruutu Normaali tarra ja ruutu Palautustarra.

7. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Esimerkki 4. Lisää vakioviesti ennakkoilmoitussähköpostiin
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Palvelu ja lisäpalvelut.

5. Merkitse Ennakkoilmoitus (sähköposti) -ruutu kohdassa Valinnat.

6. Kirjoita viestisi Viesti-kenttään.

7. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Esimerkki 5. Tulosta lähetykset, jotka normaalisti saisivat tilan "Varoitus".
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Lähetykset ja paketit.

5. Valitse huomiotta jätettävät varoitukset kohdassa Älä huomioi varoituksia.

6. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Esimerkki 6. Älä tulosta lähetyksiä tilaustiedostoissa, jotka sisältävät varoituksia
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Lähetykset ja paketit.

5. Merkitse rasti kohtaan Tilausten tuonti ruutuun Ei varoituksia sisältävien tilausten suoratulostusta.

6. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.