nShift Delivery — Johdanto

Johdatus nShift Deliveryyn (englanti)

Johdatus nShift Delivery -integraatioon (englanti)

Aloita lähettäminen

Suosittelemme, että tutustut ensimmäisenä järjestelmän käytön kannalta tärkeisiin toimintoihin.

Vihje

Integroi pilvipohjainen ERP- tai WMS-järjestelmä ja nShift Delivery. Tämä helpottaa lähetysten käsittelyä, takaa turvalliset maksutapahtumat ja säästää huomattavasti aikaa.

Lue lisää API-integraatiosta.

Käyttöliittymä

Huomaa

Päivitämme nShift Deliveryn ulkoasua ja toimintaa, ja olemme julkaisseet beta-version, jota voit kokeilla. Ensimmäisessä versiossa näet uuden kirjautumissivun, uuden aloitussivun ja uudet valikot. Lisää uusia sivuja julkaistaan jatkuvasti. Voit vaihtaa edestakaisin uuden ja vanhan käyttöliittymän (UI) välillä DEL_DeliveryBeta_button-en.png ja työskennellä siten uudessa käyttöliittymässä tuotannossa.

Aloitussivulta pääset kaikkeen tarvitsemaasi.

Sivun keskellä näet tärkeitä viestejä ja viimeisimmät uutiset nShift Delivery -palvelusta. Uutisia ja viestejä koskevaa osaa ympäröivät valikot, jotka auttavat sinua navigoimaan järjestelmässä.

nShift Delivery -palvelussa (uusi käyttöliittymä) käytät erilaisia valikoita järjestelmässä navigointiin ja järjestelmään liittyvien resurssien käyttämiseen.

Pikavalintavalikko

Vasemmanpuoleista valikkoa käytetään sinun tai profiilisi pikavalintoja varten. Voit luoda pikavalintoja usein käytetyille sivuille sekä tulostus- ja hakusuosikkeihin ja käyttää niitä sitten pikavalintavalikosta.

Pikavalintavalikko on käytettävissä kaikkialla järjestelmässä, ja sen voi joko laajentaa tai sulkea.

Pikavalintavalikko - laajennettu ja suljettu

Pikalinkkivalikko

Oikealla puolella on pikalinkkivalikko. Sen kautta pääset helposti Vakiotulostus -sivulle, verkkokauppaan ja tukikeskukseemme.

Pikalinkkivalikko on käytettävissä vain aloitussivulla. Palaa aloitussivulle napsauttamalla nShift Deliveryn oikeassa yläkulmassa olevaa nShift-logoa.

Pikalinkkivalikko

Osoiterekisteri

ESSENTIAL STANDARD

Tilaussuunnitelmat

Luo ja ylläpidä osoitekirjaasi manuaalisesti API:n avulla tai tuomalla tiedosto.

Vähintään yksi lähettäjän tieto tulee olla tallennettuna. Voit tallentaa lähettäjän tietoja, eri nimillä ja/tai osoitetiedoilla. Tarpeista riippuen, voit myös tallentaa eri kuljetusliikkeiden asiakasnumeroita.

Huomaa

Lähettäjien/vastaanottamien enimmäismäärä on 30 000.

1. Mene Ylläpito > Lähettäjä.

2. Napsauta Uusi lähettäjä.

Vihje

Pikahakuarvo on lähettäjän yksilöivä tunniste, esimerkiksi "123". Sitä voidaan käyttää monissa eri tilanteissa.

Vihje

Valitse Vastaanottaja, mikäli osoitetietoja käytetään myös vastaanottajana. Valitsemalla molemmat, ei osoitetietoja tarvitse uudestaan tallentaa vastaanottaja kohdassa.

Huomaa

Merkitse Järjestelmän integrointi -ruutu, jos lähettäjän tulee olla valittavissa lähtöasetuksena nShift Checkoutissa.

3. Täydennä Osoitetiedot.

4. Täydennä tilitiedot, mikäli käytät lähetyksillä jälkivaatimusta tai muita lisäpalveluita, joissa tilitiedot ovat pakollisia.

5. Täydennä kuljetusliikkeiden tietoihin esim. asiakasnumero.

Varo

Ennen ensimmäisen lähetyksen tekemistä sinun tulee lisätä kuljetusliikkeen asiakasnumero(t) ja muut tarvittavat tiedot.

Kuljetusliikkeen lisääminen:

1. Napsauta DEL_AddCarrier_button-en.png kohdassa Kuljetusliikkeet.

2. Valitse kuljetusliike Kuljetusliike-pudotusvalikosta.

3. Syötä kuljetusliikkeen asiakasnumero Asiakasnro-kenttään.

Huomaa

Ota yhteys kuljetusliikkeeseen, jos olet epävarma asiakasnumerosta.

4. Syötä muut tarvittavat kuljetusliikkeen tiedot.

6. Kohdassa Hakutieto, lisää kenttiin arvot, jotta voit käyttää kategoria hakua.

7. Kohdassa Oletusarvot, voit täydentää esim. Lähettäjän viite tai Muut tiedot ja uutta lähetystä luodessa, tallennetut tiedot ovat näkyvissä.

Voit luoda uuden lähettäjän, Luo lähetys kohdassa, sekä käyttämällä Tulostussuosikkia, jossa lähettäjän kenttä ei ole lukittuna.

Voit muokata, kopioida tai poistaa olemassa olevia lähettäjän tietoja.

1. Mene Ylläpito > Vastaanottaja.

2. Napsauta Uusi vastaanottaja.

Vihje

Valitse Lähettäjä, mikäli käytät osoitetietoja myös lähettäjänä.

3. Täydennä Osoitetiedot.

4. Täydennä tilitiedot, mikäli käytät lähetyksillä jälkivaatimusta tai muita lisäpalveluita, joissa tilitiedot ovat pakollisia.

5. Täydennä kuljetusliikkeiden tietoihin esim. asiakasnumero.

6. Kohdassa Hakutieto, lisää kenttiin arvot, jotta voit käyttää kategoria hakua.

7. Kohdassa Oletusarvot, voit täydentää esim. Lähettäjän viite tai Muut tiedot ja uutta lähetystä luodessa, tallennetut tiedot ovat näkyvissä.

Voit luoda uuden vastaanottajan Luo lähetys kohdassa, sekä käyttämällä Tulostussuosikkia, jossa vastaanottajan kenttä ei ole lukittuna.

Voit muokata, kopioida tai poistaa olemassa olevia vastaanottajan tietoja.

Voit tuoda osoiterekisterin omasta järjestelmästäsi nShift Delivery järjestelmään. Voit tuoda lähettäjän, sekä vastaanottajan osoitetietoja.

Edellytyksenä osoiterekisterin tuonnille on, että pystyt muokkaamaan nimi/osoitetietoja, siten että tiedot tuodaan sarkaineroteltuna tekstitiedostona.

Voit tuoda osoiterekisterin omasta järjestelmästäsi nShift Delivery järjestelmään. Voit tuoda lähettäjän, sekä vastaanottajan osoitetietoja.

Edellytyksenä osoiterekisterin tuonnille on, että pystyt muokkaamaan nimi/osoitetietoja, siten että tiedot tuodaan sarkaineroteltuna tekstitiedostona.

Tuo tiedosto

1. Mene Ylläpito > Lähettäjä tai Vastaanottaja ja napsauta Tuo.

2. Hae tiedosto ja valitse Tuontimuoto "Standard, osoite (Sarkaineroitin)" ja valitse yleisesti käytössä oleva  Merkkikoodaus "ISO-8859-1".

3. Valitse Tuo myös vastaanottajana/Tuo myös lähettäjänä, mikäli osoitetietoa käytetään vastaanottajana sekä lähettäjänä.

4. Valitse Korvaa yhteensopiva pikahakuarvo, kun haluat korvata olemassa olevan tiedon tiedostossa olevalla samalla pikahakuarvolla olevan osoitetiedon.

Vihje

Suosittelemme, että valitset  Korvaa yhteensopiva pikahakuarvo, jolloin vältät mahdolliset tupla osoitetiedot samalla pikahakuarvolla.

5. Napsauta Tuo.

Mikäli saat ilmoituksen, että tiedosto on virheellinen, tarkista tiedoston rakenne ja sisältö. Tee tarvittavat muutokset ja tuo tiedosto uudelleen.

Tiedoston rakenne

Tuotavan tiedoston rakenne ja sisältö:

• Merkkikoodaus ISO -8859-1 (Windows ANSI) tai UTF-8-

• Tietueet erotellaan rivinvaihdolla.

• Otsikkokenttien on oltava ylimmällä rivillä, otsikot pitää olla oikeinkirjoitettu sekä hakasulkeissa esim. [quickid]. Käytä tiedostossa vain otsikoita, jotka ovat tarpeellisia osoiterekisterissä. Tarpeettomat otsikot tulee poistaa tiedostosta, pelkkä sisällön poistaminen ei riitä.

Avaa esimerkki tiedosto teksti- tai Microsoft Excel-tiedostona, tarkempaa tarkastelua varten.

ESSENTIAL PLUS

Tilaussuunnitelmat

Voit käyttää tuo/vie toimintoa osoiterekisterin päivityksessä esim. poistaa tupla tai vanhentuneita osoitteita jne.

1. Mene Ylläpito > Lähettäjä tai Vastaanottaja.

2. Etsi osoitetiedot ilman hakuarvoja, jolloin haun tuloksena on kaikki lähettäjät tai vastaanottajat.

3. Napsauta Vie.

4. Muokkaa osoiterekisteri, esim. Microsoft Excelissä.

5. Mene Ylläpito > Lähettäjä tai Vastaanottaja.

6. Etsi osoiterekisteri ilman hakuarvoja.

7. Napsauta Poista.

Varo

Koko osoitekirja poistetaan eikä sitä ei voi enää palauttaa. Varmista, että olet tuomassa oikeaa tiedostoa.

8. Napsauta Tuo tuodaksesi päivitetyn osoiterekisteri tiedoston.

Kategoria luokituksien käyttö on hyödyllistä, kun haluat lähettää tietylle vastaanottaja ryhmälle tai poistaa tiettyyn ryhmään kuuluvat vastaanottajat.

Tallenna vastaanottajien tietoihin Kategoria 1 kenttään esim. "Vuosikertomus 2030" [category1text] ja käytä hakutietona massatulostus lähetystä luodessa.

Mikäli haluat poistaa vastaanottajia, käytä kategoria hakuarvoja ja napsauta Poista.

Varo

Varmista ennen poistoa, että hakutulos vastaa haussa käytettyjä arvoja, jotta vahingossa ei  poisteta muita osoitetietoja.

Tallenna asiakasnumerosi kuljetusyhtiölle

Ennen ensimmäisen lähetyksen tekemistä sinun tulee lisätä kuljetusliikkeen asiakasnumero(t) ja muut tarvittavat tiedot.

Vihje

Ota yhteys kuljetusliikkeeseen, jos olet epävarma asiakasnumerosta.

1. Mene Ylläpito > Lähettäjä.

2. Valitse Uusi lähettäjä tai hae lähettäjä hakutoiminnon avulla.

Huomaa

Jos lähettäjiä on useampia, sinun on liitettävä kuljetusliike jokaiseen lähettäjään.

3. Siirry Kuljetusliikkeet-osioon.

4. Napsauta DEL_AddCarrier_button-en.png.

5. Valitse kuljetusliike Kuljetusliike-pudotusvalikosta.

6. Syötä kuljetusliikkeen asiakasnumero Asiakasnro-kenttään.

Vihje

Ota yhteys kuljetusliikkeeseen, jos olet epävarma asiakasnumerosta.

7. Syötä muut tarvittavat kuljetusliikkeen tiedot.

8. Napsauta Tallenna.

Print-asiakasohjelma

Print-asiakasohjelma viestii tulostimien kanssa ja välittää tulostustöitä. Se on jatkuvasti yhteydessä palvelimeen, ja sille annetaan yksilöllinen tunniste jokaisen havaitun tulostimen kohdalla.

Ennen kuin voit aloittaa Print by nShift -ratkaisun käytön, tarvitset tilin nShift Delivery -palvelun kautta ja sinun on tehtävä joitakin valmisteluja.

Delivery-tiliisi liitettyyn sähköpostiosoitteeseen lähetetään sähköpostiviesti, joka sisältää automaattisesti luodun käyttäjätunnuksen ja linkin salasanan asettamiseen.

Valmistelut Print by nShiftin käyttöä varten
  1. Kirjaudu sisään nShift Delivery -palveluun.

2. Siirry kohtaan Asetukset > Tulostusasetukset.

3. Napsauta Aktivoi Print by nShift.

4. Avaa sähköpostiviesti, joka sisältää automaattisesti luodun käyttäjätunnuksen ja linkin salasanan asettamista varten.

5. Seuraa linkkiä asettaaksesi salasanasi.

Kun olet ladannut ja asentanut Print-asiakasohjelman, voit yhdistää sen tulostusratkaisuun tunnistetietojen avulla.

Ennen kuin olet valmis käyttämään ratkaisua Deliveryn kautta, sinun on yhdistettävä API-avaimet Deliveryssä Print-tiliin.

6. Siirry kohtaan Yllepito > API-avaimet.

7. Merkitse Print by nShift -ruutu Tyyppi -osiossa kunkin API-avaimen kohdalla, jota haluat käyttää ratkaisun kanssa.

Print-asiakasohjelma mahdollistaa viestinnän asennettujen tulostimien ja tulostusratkaisun palvelimen kanssa. Se on jatkuvasti yhteydessä palvelimeen, ja sille annetaan yksilöllinen tunniste jokaisen havaitun tulostimen kohdalla.

Työpöytäsovellus toimii Windowsissa ja Macissa. Voit myös käyttää sovellusta palveluna selainpohjaisen käyttöliittymän kautta, mikä on suositeltavin tapa, kun sitä käytetään palvelimella.

Vaatimukset, Windows

• Versiot

Windows Vista     Windows 7     Windows 8     Windows 10     Windows 11

Lataa Print-asiakasohjelma Windowsille.

Vaatimukset, Mac

• Versiot

Big Sur     Monterey     Ventura

Lataa Print-asiakasohjelma Macille.

Kun olet käynnistänyt asennusohjelman, noudata ohjatun asennuksen vaiheita. Tee tarvittavat valinnat ja suorita asennus loppuun.

Varo

Varmista, että valitset oikean valintaruudun sen mukaan, asennatko ohjelman työpöytäsovelluksena vai käytätkö sitä palveluna.

Kun asennus on valmis, voit käynnistää sovelluksen käyttöliittymän sovelluskuvakkeesta, jos olet asentanut Print-asiakasohjelman työpöytäsovelluksena.

Palveluna asiakasohjelma on käytettävissä seuraavalla URL-osoitteella: localhost:8888.

Työpöytäsovellus

Käynnistämällä sovelluksen käyttöliittymän pääset sovelluksen aloitusnäyttöön.

Anna sähköpostitse saamasi tulostusratkaisun tunnukset. Näiden tunnistetietojen käyttäminen asiakasohjelmassa avaa pysyvän istunnon, ja asiakasohjelma rekisteröidään palveluun.

Asennetut tulostimet tunnistetaan automaattisesti ja niille annetaan yksilölliset tunnukset. Siirry sovelluksen Printers-välilehdelle, jotta voit tarkastella ja poistaa valinnan niistä tulostimista, joita et halua käyttää palvelussa.

Joitakin muita asetuksia voidaan säätää välilehdellä Settings.

Logs-välilehdellä on tietoja, joista voi olla hyötyä vianmäärityksessä.

Lisenssitiedot löytyvät About-välilehdeltä.

Jos unohdat Print-tilisi salasanan, jota tarvitaan Print-asiakasohjelman yhdistämiseen, salasanan voi nollata.

Jos Print-asiakasohjelmaa ei ole yhdistetty, käyttäjä näkee sovelluksen käyttöliittymässä kirjautumiskenttien alapuolella linkin Forgot password?.

1. Napsauta Forgot password? -linkkiä.

2. Kirjoita tilin käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite.

3. Napsauta Reset password.

4. Sähköposti, jossa on linkki uuden salasanan asettamiseen, lähetetään annettuun tai käyttäjätunnukseen liittyvään sähköpostiin.

5. Avaa sähköpostissa oleva linkki ja anna uusi salasana.

OnlinePrinter

ESSENTIAL STANDARD

Tilaussuunnitelmat

OnlinePrinter on tulostusohjelma, jota käytetään osoitekorttien ja lähetysasiakirjojen tulostamisessa tulostimille.

Vaatimukset Windows

• Windows 10 tai uudempi

• Järjestelmänvalvojan oikeudet

OnlinePrinterin asennus tapahtuu "Windows Installer" -asennustiedoston avulla. Tällä hetkellä on saatavilla vain englanninkielinen asennustiedosto.

Lataa OnlinePrinter Windows.

Vaatimukset Mac

• MacOS 10.13:High Sierra tai uudempi

• Järjestelmävalvojan oikeudet

Lataa OnlinePrinter Mac.

Vedä OnlinePrinter kuvake Ohjelmat kansioon.

Vihje

Jos OnlinePrinterin asennuksessa on ongelmia, katso OnlinePrinterin vianmääritys.

1. Mene Asetukset Tulostusasetukset.

2. Napsauta Tulostusasetukset, opastettu (suositellaan) ja seuraa ohjeita.

Varo

Mikäli käytät Firefox-selainta, tulosohjelmaa ensimmäisellä kerralla käyttäessä voit saada ilmoituksen, jossa pyydetään hyväksymään linkin avaamisen, Hyväksymällä linkin avaamisen, OnlinePrinter käynnistyy.

Kun käytät Safari-selainta, tulee aina sallia OnlinePrinterin avautuminen tulostusasetuksien tekemisessä, sekä tulostuksen yhteydessä.

Ongelma

Ratkaisu

Virheilmoituksen mukaan ohjelmaa ei voi suorittaa tietokoneen prosessorilla tai käyttöjärjestelmällä.

Käytössäsi on ilmeisesti 32-bit järjestelmä, jolloin tulisi ladata toinen asennusversio.

Ystävällisesti ole yhteydessä asiakastukeen.

Ongelma

Ratkaisu

Virheilmoitus: "Java runtime dll is missing".

Lataa ja asenna tarvittava ohjelmakirjasto. Lataa.

Ongelma

Ratkaisu

Ohjelma ei käynnisty. (Vain Mac)

Siirry Järjestelmäasetuksiin > Suojaus ja yksityisyys ja napsauta "Avaa kuitenkin".

Ongelma

Ratkaisu

Ohjelma ei käynnisty.

Poista ohjelman kansiot ja määritä tulostusasetukset uudestaan.

1. Sulje OnlinePrinter.

2. PC:llä siirry Paikallinen levy (C:) > Käyttäjät > > unifaun.

Mac:illä siirry Macintosh HD > Käyttäjät > > unifaun.

3. Poista "webprinter" ja "webclient" -kansiot.

4. Kirjaudu nShift Delivery järjestelmään.

5. Mene Asetukset > Tulostusasetukset.

6. Napsauta "Tulostusasetukset, opastettu (suositellaan)" ja seuraa ohjeita.

Ongelma

Ratkaisu

Tulostusasetukset -painike ei ole näkyvissä.

Napsauta Aktivoi OnlinePrinter Client.

Ongelma

Ratkaisu

• Virheilmoitus: "Toimintosarjaa ei voitu valmistella"

tai

• Asiakirja ei tulostu eikä saada selkeää virheilmoitusta

tai

• Lokitiedosto

[UpdateThread] ERROR com.unifaun.online.printer.UpdateThread  - Failed to update applicationcom.unifaun.client.launcher.UpdaterManifestException: Failed to download manifest

Lisää seuraava IP-verkko palomuurikokoonpanoon:

193.183.118.0/24

193.183.119.0/24

Tarvittaessa voit luoda informaatiotiedoston ja lähettää tiedoston edelleen asiakastukeen tutkittavaksi.

1. Avaa OnlinePrinter sovellusohjelman tehtäväpalkista, napsauta kuvaketta hiiren oikealla   OnlinePrinter > Avaa.

2. Valitse Arkisto > Luo informaatiotiedosto ja tallenna ZIP-tiedosto.

3. Lähetä ZIP-tiedosto sähköpostitse asiakastukeen, ilmoita viestissä käyttätunnuksesi, sekä kuvaile ongelma.

Tulostussuosikit

ESSENTIAL STANDARD

Tilaussuunnitelmat

Kun haluat aloittaa nopeasti nShift Delivery järjestelmän käytön ja samalla tehostaa lähetyksien luomista, suosittelemme käyttämään tulostussuosikkeja.

Voit luoda omia tulostussuosikkeja lisäämällä eri valintoja valmiiksi, esim. lähettäjän, vastaanottajan, kuljetuspalvelun, lisäpalvelun.

Tulostussuosikki ei ole kiinteä pohja, vaan työkalu, joka nopeuttaa lähetyksien luomista ja tulostussuosikkeja voidaan luoda eri valinnoilla tarpeiden mukaan.

Huomaa

Suosittelemme, että ensimmäiseksi kartoitat mitä lähetyksiä lähetät esim. viikottain tietyllä kuljetuspalvelulla ja/tai tietylle vastaanottajalle. Voit luoda niin monta tulostussuosikkia, mutta täyden hyödyn saat, kun käytät tulostussuosikkeja viikottaisiin lähetyksiin.

Tulostussuosikkien avulla voit tulostaa suoraan tulostimelle tai tulostaa PDF-tiedostoon. Voit myös tallentaa lähetykset ja tulostaa myöhemmin.

Suodattamalla osoiteosapuolia, kuljetuspalveluja ,lisäpalveluja/lisäetuja saadaan näkyviin tulostussuosikkiin oleelliset tiedot. Voit luoda esim. tulostussuosikin, jossa on suodatettuna tietyn maan vastaanottajat.

Vihje

Kun tallennat vastaanottajan osoitetietoja, voit lisätä eri kategoria kenttiä. Kategoria kenttien avulla voit esim. yhdistää useita eri vastaanottajia tiettyyn lähettäjän osoitetietoon.

Tulostussuosikin luominen aloitetaan lähettäjän ja vastaanottajan tiedoista, jonka jälkeen lisätään kuljetuspalvelu, lisäpalvelut sekä lisätään lähetyksen/kollin tiedot.

Huomaa

Määrittelet itse mitä tietoja haluat tallentaa tulostussuosikkiin.

Kuljetuspalvelut ja lisäpalvelut/lisäedut ovat valittavissa, sen mukaisesti mitkä ovat tilin ominaisuudet.

Lähettäjä

1. Mene Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki ja nimeä tulostussuosikki.

3. Kohdassa Lähettäjä ja Vastaanottaja, napsauta Muokkaa.

4. Mene kohtaan Lähettäjä.

5. Luo suodatin napsauttamalla Muokkaa kohdassa Suodatus. Mikäli haluat vaihtaa lähteen mistä haetaan, napsauta Muokkaa kohdassa Lähde . Vakioasetuksena lähde on Lähettäjä/Vastaanottaja.

6. Valitse Esivalittu lähettäjä, mikäli käytetään aina samaa lähettäjää.

7. Valitse Piilotettu, mikäli lähettäjän tiedot ei saa olla näkyvissä käyttöliittymässä lähetystä luodessa.

8. Valitse Lukittu. mikäli lähettäjän tietoja ei saa muuttaa.

9. Valitse Oletustila tulostussuosikin käyttämiseksi.

• Rekisteröi uusi/Muokkaa esivalittua, jolloin lähettäjän tietoja voi muokata.

• Valitse Osoitekirjasta, jolloin lähettäjän tieto haetaan osoitekirjasta.

10. Valitse Lukittu oletustilaan, jos oletustilaa ei saa muuttaa.

11. Valitse Älä koskaan ehdota lähettäjää, jolloin Lähettäjä kentässä ei ole valmiiksi asetettuja tietoja.

12. Valitse Pakollinen hakuarvo, mikäli vain tiettyä hakuarvoa saa käyttää esim. Pikahakuarvo.

13. Valitse Vain tarkka haku, mikäli käytetään vain tarkkaa hakuarvoa/hakutulosta.

Vastaanottaja

1. Mene Lähettäjä ja Vastaanottaja ja napsauta Muokkaa.

2. Mene kohtaan Vastaanottaja.

3. Luo suodatin napsauttamalla Muokkaa kohdassa Suodatus. Mikäli haluat vaihtaa lähteen mistä tiedot haetaan, napsauta Muokkaa kohdassa Lähde. Vakioasetuksena lähde on Lähettäjä/Vastaanottaja.

4. Valitse Esivalittu vastaanottaja, mikäli haluat käyttää aina samaa vastaanottajan tietoa.

5. Valitse Piilotettu, mikäli vastaanottajan tiedot ei saa olla näkyvissä käyttöliittymässä lähetystä luodessa.

6. Valitse Lukittu, mikäli vastaanottajan tietoja ei saa muuttaa.

7. Valitse Oletustila tulostussuosikin käyttämiseksi.

• Rekisteröi uusi/Muokkaa esivalittua, jolloin vastaanottajan tietoja voi muokata.

• Valitse Osoitekirjasta, jolloin vastaanottajan tieto haetaan osoitekirjasta.

8. Valitse Lukittu oletustilaan, jos oletustilaa ei saa muuttaa.

9. Valitse Älä koskaan ehdota vastaanottajaa, jolloin Vastaanottaja kentässä ei ole valmiiksi asetettuja tietoja.

10. Valitse Pakollinen hakuarvo, mikäli vain tiettyä hakuarvoa saa käyttää esim. Pikahakuarvo.

11. Valitse Vain tarkka haku, mikäli käytetään tarkkaa hakuarvoa/hakutulosta.

Voit lisätä samalla tavalla, myös muita osoiteosapuolia tulostussuosikkiin.

Palvelut ja Lisäpalvelut

1. Mene Palvelu ja Lisäpalvelut kohtaan ja napsauta Muokkaa.

2. Mene kohtaan Palvelu.

3. Luo suodatin napsauttamalla Muokkaa kohdassa Suodatus.

4. Valitse Palvelu kohdassa kuljetuspalvelu, mikäli aina käytetään samaa palvelua.

5. Valitset Piilotettu, mikäli kuljetuspalvelu ei saa näkyä käyttöliittymässä lähetystä luodessa.

6. Valitse Lukittu, mikäli kuljetuspalvelua ei saa vaihtaa.

7. Valitse Normaali etikettiPalautusosoitekortti tai molemmat.

8. Valitse Piilota tarran valinta, mikäli valinta ei saa näkyä käyttöliittymässä lähetystä luodessa.

9. Valitse Käytä lähettäjän osoitetta osoitekortissa, mikäli lähettäjän osoite tulostetaan osoitekorttiin, riippumatta siitä, että lähetykselle olisi määritelty muu lähetysosoite.

10. Mene Lisäpalvelut kohtaan ja valitse tarvittavat lisäpalvelut. Riippuen lisäpalvelu valinnasta, voit tallentaa tietoja.

Voit valita kaikissa lisäpalveluissa, onko valinta PiilotettuLukittu tai Valitse jos mahdollista.

11. Mene Yleiset lisäedut kohtaan ja valitse tarvittavat lisäedut. Lisäetuihin voit myös tallentaa valmiiksi tietoja.

Voit valita lisäeduissa, onko valinnat/kohdat Piilotettu tai Lukittu. Voit valita tietyissä kohdissa myös Valitse jos mahdollista.

Lähetys ja Kollit

Kaikki kentät Lähetys ja Kollit kohdassa voidaan valita tulostussuosikkiin. Voit tallentaa lähetyksen tietoja valmiiksi, voit piilottaa ja lukita kenttiä, sekä määritellä kenttiä pakolliseksi. Kuljetuspalvelun määrityksien mukaisesti, tietyt kentät ovat pakollisia läheytyksellä. Huomioithan, asetuksia tehdessäsi tulostustussuosikkiin, että valinnat voivat mahdollisesti estää  lähetyksen luomisen.

Varo

Huomioithan, kuljetuspalvelun määritykset, kun lukitset ja piilotat kenttiä tulostussuosikissa. Valinnat voivat mahdollisesti estää lähetyksen luomisen.

Älä huomioi varoituksia

Kohdassa Älä huomioi varoituksia, valitse kohdat, joista et halua muodostuvan ennen tulostusta "Varoitus" ilmoitusta.

Voit tarkastella, muokata tai poistaa olemassa olevia tulostussuosikkeja.

1. Mene Lähetysasiakirjat > Tulostussuosikit.

2. Napsauta DEL_Run_icon.png tulostussuosikin vasemmalta puolelta.

3. Täydennä tarvittavat tiedot lähetykselle.

4. Napsauta Tulosta tai Tulosta PDF tulostaaksesi heti tai Arkistoi myöhempää tulostusta varten.

• Mikäli tulostus onnistui ja lähetys lähetetään, napsauta Tulosta raportti tai Takaisin, luodaksesi uuden lähetyksen.

• Mikäli tulostus onnistui, mutta lähetystä ei lähetetä, napsauta Peruuta.

• Mikäli tulostus ei onnistunut, mutta ongelma ratkesi heti, valitse Peruuta ja tulosta.

• Mikäli tulostus epäonnistui ja ongelma voidaan selvittää myöhemmin, napsauta Peruuta ja arkistoi, ja jatka ongelman selvittyä.

Varo

Toiset kuljetusliikkeet viestivät EDI:n kautta ja toiset API:n kautta. Tämä voi olla tärkeää lähetystä hylättäessä.

Jos hylkäät lähetyksen ennen kuin EDI lähetetään (EDI-kuljetusliike):

• Kuljetusliike ei saa tietoa.

• Jos käytät osoitekorttia tästä huolimatta, kuljetusliike voi periä sinulta sakon muun kuin EDI-osoitekortin käyttämisestä.

Jos hylkäät lähetyksen sen jälkeen, kun EDI on lähetetty (EDI-kuljetusliike) tai jos käytät API-kuljetusliikettä:

• Peruutus koskee vain jakelua ja osoitekortti on edelleen voimassa kuljetusliikkeen mukaan.

• Jos et käytä osoitekorttia, jotkut kuljetusliikkeet voivat periä sakon, koska ne eivät saaneet odottamaansa pakettia.

Ota yhteyttä kuljetusliikkeeseen, jos et ole varma, mikä pätee tapauksessasi.

Mikäli kuljetuspalvelussa on mahdollista tilata nouto, voit tehdä tämän joko lähetyksen luonnin yhteydessä, tulostuksen yhteydessä Tilaa painikkeella tai myöhemmin kohdassa Lähetysasiakirjat > Tee noutotilaus.

Vihje

Kaikki tavat eivät ole välttämättä saatavilla kaikkiin palveluihin. Esimerkiksi joissakin palveluissa, yleensä rahtipalveluissa, noutotilaus on esivalittuna. Näissä palveluissa noutoa ei voida tilata jälkikäteen.

Voi luoda oikopolut tulostussuosikkeihin ja saat helposti nämä valittua vasemman puoleisesta valikosta nShift Delivery järjestelmässä.

Tulostussuosikkeja voidaan käyttää API- tai XML-tiedoston integroinnin avulla luotujen lähetysten tekemiseen.

Kun luot tulostussuosikin, anna sille yksilöllinen nimi.

Käytä sitten tulostussuosikin nimeä JSON- tai XML-tiedostossa.

JSON

XML

{
  "pdfConfig": {},
  "shipment": {
    "ediForward": true,
    "favorite": "My favorite",
    "options": [{
      "id": "free",
      "languageCode": "SE"
    }],
    "parcels": [{
      "copies": 1,
      "valuePerParcel": true
    }],
    "receiver": {
      "address1": "Runevej 2A",
      "city": "AARHUS V",
      "country": "DK",
      "name": "Bookstore",
      "zipcode": "8210"
    },
    "sender": {
      "address1": "Yliopistonkatu 5",
      "city": "HELSINKI",
      "country": "FI",
      "name": "Warehouse",
      "zipcode": "00100"
    },
    "service": {
      "addons": [],
      "id": "FREE",
      "normalShipment": true,
      "pickupBooking": false,
      "pickupDate": "2022-10-19",
      "subId": "13579"
    },
    "test": false
  }
}
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<data>
  <meta>
    <val n="favorite">My favorite</val>
  </meta>
  <shipment>
    <val n="from">party1</val>
    <val n="to">party2</val>
    <service srvid="FREE_13579">
    </service>
    <ufonline>
      <option optid="free">
        <val n="language">SE</val>
      </option>
    </ufonline>
    <container type="parcel">
      <val n="copies">1</val>
    </container>
  </shipment>
  <sender sndid="party1">
    <val n="name">Warehouse</val>
    <val n="address1">Yliopistonkatu 5</val>
    <val n="zipcode">00100</val>
    <val n="city">HELSINKI</val>
    <val n="country">FI</val>
  </sender>
  <receiver rcvid="party2">
    <val n="name">Bookstore</val>
    <val n="address1">Runevej 2A</val>
    <val n="zipcode">8210</val>
    <val n="city">AARHUS V</val>
    <val n="country">DK</val>
  </receiver>
</data>

Joitakin esimerkkejä tulostussuosikkien käytöstä integroinnin avulla luotujen lähetysten tekemiseen.

Varo

Jos arvo on annettu sekä integrointitiedostossa että tulostussuosikissa, integrointitiedosto korvaa tulostussuosikin, jos et lukitse arvoa tulostussuosikissa.

Esimerkiksi:

Esimerkki 1. Vaihda lähdettä, jos vastaanottaja ei ole osoitekirjasta, esimerkiksi terminaali
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Lähettäjät ja vastaanottajat.

5. Napsauta Muuta kohdassa Lähde kohdassa Vastaanottaja.

6. Valitse lähde Lähde -kentän pudotusluettelosta.

7. Napsauta OK.

8. Valitse vastaanottaja Vastaanottajan lähtöasetus -kentän pudotusluettelosta.

9. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Esimerkki 2. Käytä tiettyä lisäpalvelua kaikissa lähetyksissä, joillakin reiteillä lisäpalvelu ei ehkä ole käytettävissä
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Palvelu ja lisäpalvelut.

5. Siirry Lisäpalvelut -osioon ja merkitse rasti Valitse jos voimassa -ruutuun sen lisäpalvelun vieressä, jota aiot käyttää.

6. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Varo

Jos lukitset lisäpalvelun toiminnolla Valitse jos voimassa, lähetykset, joissa lisäpalvelu ei ole käytettävissä, johtavat virheeseen.

Esimerkki 3. Luo sekä normaali että palautustarra
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Palvelu ja lisäpalvelut.

5. Valitse palvelu, jos se koskee vain kyseistä palvelua.

6. Merkitse ruutu Normaali tarra ja ruutu Palautustarra.

7. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Esimerkki 4. Lisää vakioviesti ennakkoilmoitussähköpostiin
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Palvelu ja lisäpalvelut.

5. Merkitse Ennakkoilmoitus (sähköposti) -ruutu kohdassa Valinnat.

6. Kirjoita viestisi Viesti-kenttään.

7. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Esimerkki 5. Tulosta lähetykset, jotka normaalisti saisivat tilan "Varoitus".
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Lähetykset ja paketit.

5. Valitse huomiotta jätettävät varoitukset kohdassa Älä huomioi varoituksia.

6. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Esimerkki 6. Älä tulosta lähetyksiä tilaustiedostoissa, jotka sisältävät varoituksia
  1. Siirry kohtaan Ylläpito > Tulostussuosikit.

2. Napsauta Uusi tulostussuosikki.

3. Anna tulostussuosikille yksilöllinen nimi.

4. Napsauta Muuta kohdassa Lähetykset ja paketit.

5. Merkitse rasti kohtaan Tilausten tuonti ruutuun Ei varoituksia sisältävien tilausten suoratulostusta.

6. Napsauta OK ja Valmis tallentaaksesi tulostussuosikkisi.

Luo lähetys

ESSENTIAL STANDARD

Tilaussuunnitelmat

Luo lähetys, käytetään yksittäisten lähetyksien tekemiseen.

Voit tulostaa suoraan tulostimelle tai PDF-tiedostoon. Voit myös tallentaa lähetykset ja tulostaa myöhemmin.

Huomaa

Jos haluat tulostaa tarroja ja lähetysasiakirjoja fyysisellä tulostimella, sinun on asennettava Print by nShift tai OnlinePrinter.

Voit nopeuttaa lähetyksien luomista käyttämällä tulostussuosikkeja.

1. Mene Lähetysasiakirjat > Luo lähetys.

2. Kohdassa Lähettäjä ja Vastaanottaja, kun haluat käyttää olemassa olevia tietoja valinta on DEL_Select_tab-en.png ja luodessasi uusia tietoja siirrä valinta DEL_New_tab-en.png. Kun käytät uutta lähettäjän tietoa, voit lisätä Lähettäjän asiakasnumero kenttään kuljetusliikkeen asiakasnumeron.

3. Napsauta Tallenna osoitekirjaan tallentaaksesi lähettäjän/vastaanottajan tiedot. Muussa tapauksessa lähettäjän/vastaanottajan tietoja käytetään vain yksittäisessä lähetyksessä.

Huomaa

Mikäli olet tallentanut lähettäjän taakse kuljetusliikkeen asiakasnumeron, voit kohdassa Ylläpito > Lähettäjä tarkistaa, onko kuljetusliikkeellä asiakasnumerolle mahdollisesti muita määrityksiä.

4. Syötä lähetyksen tiedot, valitse tarvittavat lisäpalvelut/lisäedut, sekä täydennä kollit tiedot.

Huomaa

Kuljetuspalvelun määrityksistä riippuen, tietyt tiedot ovat joko pakollisia ja/tai valittavissa.

Mikäli lähetyksellä on eri kokoisia kolleja, esim. kaksi kollia ja paino per kolli 3 kg ja yksi kolli paino 4 kg, tulee nämä tiedot syöttää omille riveille.

Esimerkki

Syötä Kollimäärä "2" ja Paino (kg) "3", napsauta Lisää.

Syötä Kollimäärä "1" ja Paino (kg) "4", napsauta Lisää.

Kollit kohdassa voit ilmoittaa tiedot, joko kolli- tai rivikohtaisesti. Lähetyksen kaikki kollit pitää ilmoittaa samalla tavalla.

• "Kollikohtainen paino" paino, tilavuus ja/tai lavametrit lasketaan kollimäärän mukaan (esim. 2 kll 3 kg, kokonaispaino on 6 kg).

• "Rivikohtainen paino" - paino, tilavuus ja/tai lavametrit ovat kollien kokonaismäärä (esim. 2 kll 3 kg, kokonaispaino on 3 kg).

Esimerkki

2 kll 3 kg ja 1 kll 4 kg - Kollikohtainen paino 3 + 3 + 4 = 10 kg

2 kll 3 kg ja 1 kll 4 kg - Rivikohtainen paino 3 +4 = 7 kg

Rahdituspainoperuste kohta on näkyvissä vain tietyissä kuljetuspalveluissa ja perustuu kuljetusliikkeen kanssa tehtyyn sopimukseen.

5. Napsauta Tulosta tai Tulosta PDF tulostaaksesi heti tai Arkistoi myöhempää tulostusta varten.

• Mikäli tulostus onnistui ja lähetys lähetetään, napsauta Tulosta raportti tai Takaisin, luodaksesi uuden lähetyksen.

• Mikäli tulostus onnistui, mutta lähetystä ei lähetetä, napsauta Peruuta.

• Mikäli tulostus ei onnistunut, mutta ongelma ratkesi heti, valitse Peruuta ja tulosta.

• Mikäli tulostus epäonnistui ja ongelma voidaan selvittää myöhemmin, napsauta Peruuta ja arkistoi, ja jatka ongelman selvittyä.

Varo

Toiset kuljetusliikkeet viestivät EDI:n kautta ja toiset API:n kautta. Tämä voi olla tärkeää lähetystä hylättäessä.

Jos hylkäät lähetyksen ennen kuin EDI lähetetään (EDI-kuljetusliike):

• Kuljetusliike ei saa tietoa.

• Jos käytät osoitekorttia tästä huolimatta, kuljetusliike voi periä sinulta sakon muun kuin EDI-osoitekortin käyttämisestä.

Jos hylkäät lähetyksen sen jälkeen, kun EDI on lähetetty (EDI-kuljetusliike) tai jos käytät API-kuljetusliikettä:

• Peruutus koskee vain jakelua ja osoitekortti on edelleen voimassa kuljetusliikkeen mukaan.

• Jos et käytä osoitekorttia, jotkut kuljetusliikkeet voivat periä sakon, koska ne eivät saaneet odottamaansa pakettia.

Ota yhteyttä kuljetusliikkeeseen, jos et ole varma, mikä pätee tapauksessasi.

Mikäli kuljetuspalvelussa on mahdollista tilata nouto, voit tehdä tämän joko lähetyksen luonnin yhteydessä, tulostuksen yhteydessä Tilaa painikkeella tai myöhemmin kohdassa Lähetysasiakirjat > Tee noutotilaus.

Huomaa

Kaikki tavat eivät ole välttämättä saatavilla kaikkiin palveluihin. Esimerkiksi joissakin palveluissa, yleensä rahtipalveluissa, noutotilaus on esivalittuna. Näissä palveluissa noutoa ei voida tilata jälkikäteen.

Verkkokauppa

Pääset aloitussivulta verkkokauppaan, jossa voit lisätä enemmän kuljetusliikkeitä ja päivittää tilaussuunnitelmaasi.

1. Mene verkkokauppaan oikeanpuoleisesta pikalinkistä tai ylävalikosta.

2. Valitse Liitä enemmän kuljetusliikkeitä.

3. Hae kuljetusliike, jonka haluat liittää.

4. Napsauta Näytä.

5. Napsauta Tilaussivulle.

6. Täytä pakolliset tekstikentät (*).

Huomaa

Tarkista, että yhteyshenkilön tiedot ovat oikein varmistaaksesi, ettei tärkeitä tietoja jää puuttumaan.

Ota yhteys kuljetusliikkeeseen, jos olet epävarma asiakasnumerosta.

7. Lue ja hyväksy nShiftin yleiset käyttöehdot.

8. Napsauta Tilaa.

Kun tilaus on käsitelty, saat sähköpostiviestin. Viesti tulee yleensä samana päivänä.

1. Valitse Päivitä yrityksesi.

2. Valitse haluamasi päivitys tai profiilinhallintapaketti.

3. Napsauta Näytä.

4. Napsauta Tilaussivulle.

5. Täytä pakolliset tekstikentät (*).

6. Lue ja hyväksy nShiftin yleiset käyttöehdot.

7. Napsauta Tilaa.

Vihje

Verkkokaupan tarroille, tulostimille ja muille tarvikkeille, joita saatat tarvita turvallisiin ja tarkkoihin toimituksiin, toimii Wallinkin avulla.

Pääset verkkokauppaan Deliverystä klikkaamalla Verkkokauppa > Wallink verkkokauppa.

Wallink on erikoistunut tarjoamaan tulostimia, tarroja, pakkauksia ja tärkeitä varastotarvikkeita ja on vakiinnuttanut asemansa alan avaintoimijana.

Siirry .