Konsoliderad sändning

PREMIUM PLUS ADD-ON

Abonnemangsplaner

Med konsoliderad sändning kan du registrera flera kollin i en sändning och därmed minska transportkostnader och förenkla spårning.

För att använda konsoliderad sändning via APIConnect, se REST API-dokumentationen. För OnlineConnect, se Filspecifikation - XML.

Notera

Tillgången till konsoliderad sändning kan variera beroende på transportör och tjänst. Se Hjälp > Kodlistor > "Tjänster (Orderkoppling XML)".

Konsoliderad sändning - Standardutskrift

1. Gå till Frakthandlingar > Standardutskrift och fyll i dina sändningsuppgifter.

2. I sektionen Allmänna tillval markera kryssrutan Konsolidera.

Notera

Konsolideringsnyckel används främst med OrderConnect. Det är en identifierare när nya konsoliderade sändningar skapas eller när kollin läggs till i öppna konsoliderade sändningar. Att använda det i gränssnittet är valfritt eftersom du kan identifiera sändningen där ändå.

3. Slutför sändningen och klicka Skriv ut.

Observera

Nu skrivs endast etiketter ut. Fraktsedlar, tulldokument och farligt gods-deklarationer skrivs inte ut.

Etiketterna kommer inte att innehålla totalvikt eller kollinumrering, eftersom det inte är känt hur många kollin sändningen kommer att ha eller vad totalvikten kommer att bli.

Det första kollit i den konsoliderade sändningen skrivs ut och sändningen har status "Open". Du kan lägga till och  ta bort kollin så länge sändningen är öppen.

Konsoliderad sändning - Utskriftsfavoriter

1. Gå till Underhåll > Utskriftsfavoriter.

2. Klicka Ny utskriftsfavorit, eller Sök och därefter UO_Edit_icon_old.gif till vänster om en befintlig utskriftsfavorit.

3. Är det en ny utskriftsfavorit fyller du i uppgifter enligt instruktionen för utskriftsfavoriter.

4. För både nya och befintliga utskriftsfavoriter går du till sektionen Tjänster och tilläggstjänster och klickar Ändra.

5. Gå till sektionen Allmänna tillval och markera kryssrutan Konsolidera.

Du kan ange om informationen ska vara dold eller låst.

6. Gå till Frakthandlingar > Utskriftsfavoriter för att använda utskriftsfavoriten med konsolidering.

Du kan lägga till konsoliderad sändning på en befintlig utskriftsfavorit för en enstaka sändning.

1. Gå till Frakthandlingar > Utskriftsfavoriter.

2. Välj utskriftsfavorit genom att klicka UO_Run_icon.gif.

3. På sidan Utskrift - sändning och tillägg, i sektionen Allmänna tillval väljer du Konsolidera.

Inställningen sparas inte på utskriftsfavoriten.

Hantera sändningar

Du kan lägga till eller ta bort kollin i en öppen sändning. När sändningen är klar att skickas behöver du stänga sändningen.

Notera

Öppna konsoliderade sändningar syns endast i Frakthandlingar > Konsoliderad sändning och finns kvar där tills de stängs, eller i högst 30 dagar.

Lägg till eller ta bort kollin i en öppen sändning

1. Gå till Frakthandlingar > Konsoliderad sändning och klicka Sök.

Öppna sändningar visas i resultatlistan.

2. Klicka UO_Edit_icon_old.gif.

Observera

Du kan endast ändra i sektionen Kollin eftersom andra förändringar innebär att etiketter behöver skrivas ut igen.

Du kan:

• Se befintliga kollin och deras tilldelade kolli-IDn.

• Lägg till kollin genom att klicka Lägg till.

• Ta bort kollin genom att klicka UO_Delete_icon_old.gif.

Om du har olika typer av kollin, t.ex. 2 kollin på vardera 3 kg och 1 kolli på 4 kg, måste du lägga in de olika typerna var för sig.

Exempel

Ange "2" som Antal kolli och "3" som Vikt (kg). Klicka Lägg till.

Ange "1" som Antal kollin och "4" som Vikt (kg). Klicka Lägg till.

Du kan välja att ange kolliuppgifter per kolli eller per rad. Alla kollin i en sändning måste anges på samma sätt.

• "Angivna per kolli" – vikten och/eller volymen beräknas per kolli (2 kollin och 2 kg blir 6 kg).

• "Angivna per rad" – vikten och/eller volymen är totalen för båda kollina (2 kollin och 3 kg blir 3 kg).

Exempel

2 kollin och 3 kg, och 1 kolli och 4 kg, angivna per kolli blir 3 + 3 + 4 = 10

2 kollin och 3 kg, och 1 kolli och 4 kg, angivna per rad blir 3 + 4 = 7

Informationen i sektionen Fraktberäkningsmängd beror på ditt avtal med transportören. Transportörer använder olika värden och olika beräkningsmetoder.

3. Klicka Lagra eller Skriv ut.

Om du väljer Lagra kan du skriva ut vid ett senare tillfälle men kollit tillhör fortfarande sändningen. Sändningen, och då även kollit, syns fortfarande i Konsoliderad sändning och inte i  Lagrade utskrifter. Om du väljer Skriv ut, skriver systemet ut etiketter för tillagda kollin.

Stäng en sändning

1. Gå till Frakthandlingar > Konsoliderad sändning och klicka Sök.

2. Klicka Stäng och skriv ut för att stänga valda sändningar eller klicka Stäng och skriv ut alla för att stänga alla sändningar som matchar sökkriterierna.

Nu skrivs fraktsedlar, tulldokument och farligt gods-deklarationer ut.

När sändningen är stängd syns den i Historik > Sändningar.